Nigella Lawson, której przepisem się posłużyłam, pisze, że to ciasto jest majestatyczne w swej wilgotnej czerni. Czytając opisy Nigelli widzę litery, z których spływa ciężkimi kroplami słodki syrop lub jeszcze lepiej czekolada. Wyrafinowany i sensualistyczny język jest tutaj jak najbardziej na miejscu bo to ciasto to faktycznie sama poezja. Wygląda jak sławne ciemne irlandzkie piwo z pianką, mistrzostwa świata w piłce nożnej to chyba idealny czas żeby je upiec, wszak piwko pasuje do meczu, a w tym przypadku ilość cukru na pewno osłodzi każdą porażkę 🙂
Podchodziłam do niego nieufnie, jak zawsze gdy składniki na pierwszy rzut oka nie pasują do słodkich wypieków (jak np. marchewka czy buraki), ale w tym przypadku składniki słodkie skutecznie przytłumiają gorzkość Guinnessa, który jednak nadaje głębi czarnemu kolorowi ciasta i też swego rodzaju wytrawności. U nas niektóre placki, jak szarlotka czy lekkie wypieki z owocami i kruszonką znikają całe z blachy zanim zdążą ostygnąć, to jest raczej z tych cięższych i sycących, więc najlepiej delektować się nim w mniejszych kawałkach. Jest pysznie czekoladowe i wygląda bajecznie z białą, puszystą pianką z kremu.
Składniki na ciasto:
250 ml piwa Guinness
250 g masła
75 g kakao
400 g drobnego cukru
140 ml śmietany
2 duże jaja
1 łyżka ekstraktu z wanilii
275 g mąki
2 i pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na krem:
300 g serka mascarpone, philadelphia lub innego serka kremowego
150 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ja nie dodaję)
125 ml słodkiej śmietanki 18%
Wykonanie:
Wlewamy piwo do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy aż masło się rozpuści, następnie dodajemy do tego kakao i cukier. Delikatnie ubijamy / mieszamy śmietanę, jaja i ekstrakt z wanilii i dodajemy do naszej brązowej maślano – piwnej masy. Na koniec wsypujemy mąkę i sodę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do nagrzanego do 160°C (z wiatrakiem, bez wiatraka można do 175°C) piekarnika wkładamy ciasto w wyłożonej papierem i natłuszczonej formie i pieczemy ok. 45 minut do godziny. Ciasto będzie dość wilgotne, dlatego trzeba je odstawić by całkowicie wystygło.
Teraz pora na krem. Ubijamy śmietankę, dodajemy serek, przesiewamy do tego cukier puder i rozsmarowujemy na cieście formując puszyste szczyty i fale 🙂
Enjoy!